Як батькам підтримати підлітка?

Як батькам підтримати підлітка?

Основні рекомендації про те, як допомогти підлітку пережити війну.

- У підлітків часто вмикається реакція гіпервідповідальності та тривоги за батьків. Це пов'язано з тим, що підліток розуміє ситуацію вже набагато ширше, ніж дитина молодшого віку, і відчуває відповідальність за молодших дітей у сім'ї.

- Підлітку важливо бути активним, щоб не застрягти в стані жертви та безпорадності. Давайте підлітку різні завдання. Вони можуть бути дуже простими, але важливо, щоб це були конкретні фізичні дії. Наприклад, допомогти з приготуванням їжі, подати, принести що-небудь, подбати про когось тощо.

- Слідкуйте за тим, щоб у підлітка зберігалися міжособистісні стосунки з іншими людьми, щоб він не замикався в собі.- Будьте готові до того, що підліток може регресувати до ранніх стадій розвитку (аж до того, що почне смоктати палець або в нього з'явиться енурез).

- Підлітки часто реагують гнівом - так вони висловлюють страх і безпорадність. Добре, якщо ви спрямуєте цей гнів на спорт або якісь побутові заняття.

- Слідкуйте за тим, щоб підліток дотримувався розпорядку дня, особливо режиму харчування і сну.

- За можливості, нехай підліток продовжує свої хобі або шукає нові. Будь-яке заняття, де він бачитиме результат, полегшуватиме його емоційний стан.

- Більшості підлітків стає важче вчитися. Це нормальна реакція мозку на стрес. Не слід вимагати високих результатів у цей час.

- Будьте готові до того, що підліток може регресувати до ранніх стадій розвитку (аж до того, що почне смоктати палець або в нього з'явиться енурез).

- Часто підлітки зображають надмірну "героїзацію" і вдають, що вони стійко переносять воєнні стреси, інколи навіть "краще", ніж дорослі. Однак не слід це сприймати "за чисту монету". Це може бути захисним механізмом.

- Часто підлітки соромляться своїх емоцій і уникають розмов про них. У цей час у їхній голові відбуваються важкі дискусії. Вони побоюються продемонструвати свою слабкість і безпорадність (особливо, хлопчики).

- Говоріть із підлітком про свої емоції - це допоможе йому розкритися і засуджувати власні почуття. Також можете разом обговорювати фільми та книжки, щоб через ідентифікацію з третіми особами дати вихід емоціям.

- Може з'явитися аутоагресивна поведінка: самоушкодження (подряпини, порізи на тілі, ризикована поведінка), схильність до суїцидальних спроб, самозвинувачення. Якщо ви помітили такі симптоми, спробуйте поговорити, підтримати, вселити надію. Якщо розмови не допомагають - зверніться до фахівця або направте підлітка в групу підтримки.