Три види сексу: Самоціль, Втіха, Єднання.

Три види сексу: Самоціль, Втіха, Єднання.

Уривок з книги Сью Джонсон "Обійми мене міцніше".

"Безпека визначає якість стосунків у ліжку так само, як і в інших аспектах.

Наскільки комфортна близькість із коханим? Наскільки безпечно ми себе відчуваємо, потребуючи партнера? Від цього залежить мета, яку людина переслідує, займаючись коханням.

Залежно від неї виділяють три види сексу: як самоціль, як розрада і як єднання.

Секс як самоціль - скинути сексуальну напругу, досягти оргазму і утвердитися в оцінці себе як досвідченого коханця. Такий вид фізичної близькості типовий для людей, які уникають емоційної близькості - не вміють довіряти або не хочуть відкриватися. Або для тих, хто не почувається в безпеці поруч із партнером. Вся увага на відчуття і техніку. Емоційний зв'язок із людиною вторинний. Такий "знеособлений" секс токсичний для стосунків, побудованих на любові. Партнер почувається об'єктивованим. Не відчуває, що його цінують як особистість.

Секс як розрада необхідний людям, які шукають підтвердження своєї важливості та заданості. Фізична близькість у цьому випадку - тільки засіб, головна мета - позбутися своїх страхів. Такий вид сексу передбачає більшу емоційну залученість, ніж у першому випадку, але основною емоцією стає тривога. Якщо секс - лише таблетка від тривоги, в ньому немає справжньої чуттєвості.

Секс як єднання: має бути задіяно одразу все - емоційна відкритість і чуйність, ласкаві дотики та сексуальне збудження. Саме цього ми очікуємо від занять коханням. Тільки такий секс здатний приносити повне задоволення і створювати близькість.

Надійний емоційний зв'язок допоможе партнерам повернути інтимній близькості палкість і фантазію періоду закоханості. Любовна гра може бути то ніжною та грайливою, то люто-пристрасною та еротичною. Це як швидкий і яскравий секс заради оргазму, так і мандрівка, що зводить з розуму своєю ніжністю, в місця на "глибині тисячі поцілунків".